Orice idee are în spatele ei o poveste, și orice poveste începe cu ceva vreme înainte ca ideea să se nască. Povestea aplicației SWAPP a început undeva prin 2020, dar probabil că fără o decizie luată acum cincisprezece ani, ea nu ar fi existat deloc.
Nu chiar de la Adam și Eva încoace
Suntem un cuplu de freelanceri pasionați de ceea ce fac, împreună la bine și la greu de peste 20 de ani. Ne prețuim independența pentru că am câștigat-o cu mult efort. Ca și alții din generația noastră, am început să muncim încă de pe băncile facultății în diverse firme mici și mijlocii, pentru ca mai târziu să ajungem în lumea corporate a firmelor multinaționale, într-o perioadă în care piața muncii din România arăta destul de diferit față de cea de acum. Deși lucram în domenii foarte diferite — Irinel ca designer de interior, iar eu ca dezvoltator de software — aveam în comun entuziasmul, conștiinciozitatea și perfecționismul, cu toate avantajele și dezavantajele lor. Am început să acumulăm o experiență practică interdisciplinară bogată, dar și un număr impresionant de ore de lucru remunerate modest în comparație cu ale altor persoane pe care le cunoșteam, care știau să-și prețuiască propriile eforturi mai bine decât noi. Ne plăcea, însă, ceea ce făceam și asta valora mult în ochii noștri.
Am lucrat pentru alții timp de câțiva ani. Nu ne-a fost rău, și cu siguranță nu avem regrete, dar în 2007 am decis împreună că era momentul să încercăm o abordare diferită în ceea ce privește munca. Să pornim, cu alte cuvinte, pe cont propriu.
Tineri și neobosiți
A fost un drum lung și plin de surprize, unele bune, altele neplăcute. Am cunoscut mulți oameni; unii ne-au devenit prieteni, cu alții am jurat că nu vom mai lucra. Am înființat și închis o firmă, am cochetat cu piața imobiliară din București, am construit un brand de imagine în materie de ArchViz și am scris povești fantasy. Am construit site-uri și aplicații comerciale (interiordelight™️, leasingsh.ro, boutiquetravel.ro, sellcarbuycar.com, AJM Fleet Purchase, plus altele care nu sunt publice sau nu mai sunt online), am dezvoltat proiecte de software open-source (ASPAX, IISExpress-Proxy) și am contribuit la proiectele altora.
Ne-a fost mai ușor să ne păstrăm entuziasmul, pasiunea și etica profesională, decât să învățăm să ne și apreciem calitățile și eforturile la adevărata lor valoare. Drept urmare nu ne-am îmbogățit, dar ne-am câștigat independența financiară și, implicit, puterea de a alege ce facem cu timpul nostru. Din greșeli am învățat să ne armonizăm eforturile și strategia în ceea ce privește viitorul nostru profesional și material. Și cum tehnologia informației pare să rămână în continuare domeniul cel mai lucrativ și stabil în care ne-am putea pune în valoare skill-urile, am hotărât să facem „front comun” și să lucrăm împreună. La urma urmei, 20 de ani de experiență în dezvoltare de software și web și 20 de ani de experiență în creație și design nu pot da greș.
Toate bune și frumoase, până când…
Pandemia de Covid-19 cu care a debutat anul 2020, și care a produs schimbări fundamentale în societate, a fost un argument în plus să devenim mai disciplinați. Însă, dincolo de mici sacrificii, stilul nostru de viață a avut foarte puțin de suferit. Lucram de ceva vreme în regim de subcontractori independenți, cea mai mare parte a timpului remote-work, aveam un buffer de economii confortabil și eram, la momentul respectiv extrem de ocupați cu dezvoltarea unei aplicații de automotive fleet purchase management pentru un client (devenit între timp prieten) din Belgia. Proiectul era foarte complex și evolua destul de organic, lucru care îl făcea greu de gestionat.
Pe de altă parte gestiunea activității și contabilitatea unui PFA, deși nu sunt rocket-science (și, fie vorba între noi, este mult mai ușor să fii PFA acum decât era în urmă cu 10 ani), implică o mulțime de activități recurente plictisitoare. În ciuda disciplinei, educației financiare și inteligenței emoționale absolut necesare unui regim de lucru independent, ținerea evidenței contabile și sincronizarea manuală a informațiilor în Excel, Word sau Google Docs erau o corvoadă consumatoare de timp, pentru care nu am găsit nicio plăcere.
Așa că, într-o bună zi, am început să căutăm răspunsul la cele două probleme în soluțiile online disponibile pe piața din România.
Am găsit mai multe, în general OK…-ish. Adică nu chiar ce ne doream. Erau fie prea complexe și scumpe pentru necesitățile noastre (cui îi convine să plătească funcționalități cu care nu are ce să facă?), fie lipsite de funcționalități care nouă ni s-ar fi părut necesare, fie neglijente din punct de vedere al interfeței. Poate este o deformație profesională, dar consider că interfața contează nu doar pentru plăcerea ochiului. Dacă este neplăcut să folosești o aplicație care arată legacy, este de-a dreptul frustrant să folosești una încropită din librării de UI care refuză să coopereze între ele.
Ce ne-ar fi plăcut, pe scurt, să găsim într-o aplicație, pe lângă cunoscutele registrele contabile obligatorii:
- Posibilitatea de a ține o evidență a clienților, contractelor și proiectelor la care lucrăm.
- Posibilitatea de a emite facturi, de preferat în format PDF, fiindcă așa le vor cei mai mulți clienți (din motive de aură de legitimitate sau, pur și simplu, din obișnuință).
- Posibilitatea de a emite respectivele facturi în baza unui worklog, pentru că este bine să ai unul atunci când proiectul este complex sau când te lasă memoria (pe tine sau pe client).
- Posibilitatea de a ține acel worklog în aceeași aplicație, că oricum avem mult prea multe tab-uri de browser deschise.
- Posibilitatea de a reconcilia parțial sau total facturile emise cu încasările primite de la clienți.
- O interfață web pentru desktop, fiindcă discutăm despre registre și tabele, nu una cu care să te lupți pe ecranul unui mobil doar ca să-ți demonstreze că ar fi mobile-friendly. La urma urmei, prin natura activității noastre stăm cu calculatoarele descrise aproape non-stop, deci nu avem nimic de câștigat din utilizarea unei interfețe pe telefonul mobil.
Practic ceea ce o firmă mai mare poate obține folosind un ERP, CRM și o aplicație „clasică” de contabilitate, soluții care nu se justifică în situația noastră. Ce alte opțiuni aveam?
Revelația a venit într-o dimineață, la o cafea
Oare n-am putea să dezvoltăm noi o aplicație? Una care să conțină doar acele funcționalități necesare astfel încât cele descrise mai sus să poată fi făcute cu un minim de efort. O aplicație care să răspundă tuturor cerințelor noastre și, poate, ale altor antreprenori liberi profesioniști din România aflați în situații similare.
De ce nu? Aveam experiență tehnică, aveam și educație estetică, plus proverbiala „minte cea de pe urmă” dobândită în anii de freelancing. Calculele ne-au spus că aveam și resursele necesare pentru a ne auto-susține pe durata proiectului. Nu ne rămânea decăt să construim un plan și să-l executăm.
Ne-am pus pe treabă în vara anului 2021, înarmați cu entuziasm și hotărâți să ne dedicăm în totalitate demersului.
Șapte luni mai târziu, vă invităm să încercați rezultatul efortului micii noastre echipe. Îndrăznim să credem că v-ar putea fi de folos și că veți dori să ne rămâneți alături.